Å trene mot et mål

De aller, aller fleste som trener kampsport har et mål med treningen – det er vanskelig å se for seg at det ikke er slik. Man går ikke på trening eller leser litteratur om kampsport bare for å fylle tiden med noe. Noen vil ha det svarte beltet, noen vil komme i form, noen vil lære å forsvare seg. Du har kanskje også ett eller flere av disse; så du har i alle fall et mål. Så – hva gjør du for å oppnå dette/disse?

Kampsport er særdeles godt egnet for målsetninger

Ta for eksempel en utøver som vil gradere til det svarte beltet, og la dette være det endelige målet. Noen ganger kan slike mål synes fullstendig uoppnåelige, og hvis dette er det eneste målet man har, kan det være fort gjort at man kaster inn håndkleet og gir opp. Derfor er det viktig at man setter seg delmål frem mot det endelige målet; da brytes den enorme arbeidsmengden ned i mindre og mer håndterlige størrelser. Først de oransje beltene, så de blå, de gule og så videre. Veien mot det svarte beltet synes plutselig oppnåelig – den er bare delt opp i flere etapper. Kall det gjerne et veikart. Veien til de enkelte beltene blir selvsagt ikke enklere av den grunn, men hvis man bruker samme teknikk der – og deler opp beltegraderingen i flere teknikker, mønstre osv (ja – bare ta utgangspunkt i syllabusen), så er man i gang. Alt du da trenger å fokusere på er det neste delmålet.

Ikke bare på trening

Du kan bruke denne (oppdelings-/målsettings-)teknikken til omtrent alt du gjør. Nesten alle oppgaver er satt sammen av flere mindre oppgaver. Når man fokuserer på det endelige målet kan man fort gå lei fordi framgangen ikke kommer fort nok. Selv om man graderer til det blå beltet, så kan veien frem til det svarte synes veldig lang. Derimot; hvis det blå beltet i seg selv er et mål, så kjennes fremgangen mye tydeligere – og du når (del)målet før du mister motivasjonen.

Skriv ned målene dine

Når du faktisk skriver målene ned, når du formulerer dem og setter dem på papiret, så gir du deg selv et skriftlig «løfte». Det er som en kontrakt med deg selv, og den vil du arbeide for å overholde. Ved å skrive ned målene blir det også enklere å lage delmål – som du selvsagt også skriver ned. Noen ganger vet du kanskje ikke engang hva som skal til for å nå målet ditt, men ved å skrive det ned så blir det enklere å fokusere, bryte det ned og finne ut hva du i praksis må gjøre for å nå frem, og hvor langt på vei du er kommet til enhver tid.

Gjør målene synlige

Du har godt av å se målene dine hver eneste dag. Dette gjør at de ligger fremst i hodet og bidrar som motivasjon for å gjøre de riktige tingene. Du kan også gjøre dette offentlig, slik at andre kan se målene dine, følge med, spørre hvordan det ligger an osv. Noen kan kanskje også være med å dra i riktig retning – hjelpe deg på veien.

Sett tidsfrister

Du bør sette en tidslinje som du kan følge. Det er ikke sikkert du trenger å tidfeste det endelige målet, men du kan sette delmålene dine utover på tidslinja, og arbeide for å nå dem innen fristene. Vær gjerrig – ikke gi deg selv mer tid enn det som er nødvendig for å nå målene.

Det å sette seg tydelige mål er et godt verktøy for å holde fokus og motivasjon på topp, og det kan være med på å bryte ned store oppgaver til mer håndterlige biter. Det viktige er at du vet hva du vil, og hva som kreves for å oppnå det. Hvis du ikke aner hvordan du skal nå målet ditt, så spør noen som vet eller kan være med å finne det ut. Det er enorm støtte i å ha noen andre med underveis – om ikke en fulltids mentor, så noen som følger med og spør, svarer, pusher og drar med jevne mellomrom. Hvis du ikke vet hva du vil, så må du faktisk finne det ut! Som katten hos Alice i Eventyrland sa; hvis du ikke vet hvor du skal, så spiller det ingen rolle hvor du går.

Et mål er en drøm med en plan!

Dette innlegget ble publisert i Artikler om trening. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..