EM i Ungarn

Helgen 23.-25. november ble EM avholdt i Budapest, Ungarn. Dette var åpenvekt-EM, det vil si ingen inndeling i vektklasser, og dette mesterskapet blir omtalt som et av de hardeste noen sinne i denne kategorien. Ringerike Karateklubb var representert med Marleen Gregusson. Med 36 utøvere i klassen, og blant dem de mest meritterte fighterne i Europa, krever det sitt bare å stille opp.

46758266_1960866527336004_8715989515610619904_o

Foto av PI-photo.pl

ELITENIVÅ

De østeuropeiske landene dominerer i EM, og denne gangen også representerte de rundt 2/3 av totalen. De sterkeste nasjonene er Litauen, Bulgaria, Ungarn og Polen, og flere av utøverne herfra er semiprofesjonelle og kan trene på et helt annet nivå enn folk flest. Når vi legger til at dette EM også var kvalifisering til neste års VM i Japan, er det unødvendig å si at utøverne var veldig godt forberedt. Et eksempel på nivået er tre utøvere som tidligere i høst nådde pallen i anerkjente British Open, men ikke engang nådde opp til de 8 beste i dette stevnet.

LITAUISK MOTSTAND – Eika Rukšėnaitė

Marleen ble satt opp mot Erika Rukšėnaitė fra Litauen, og det var en kamp som lovte tøffe tak. Rukšėnaitė tok 3. plass i EM denne våren (vektklasse-EM), men Marleen viste også gode takter under årets Swedish Open.

Som forventet gikk Rukšėnaitė rett i angrep, men det viste seg fort at dette ikke utgjorde noen trussel for Marleen. Press var det selvsagt, men med gode bevegelser og god plassering fikk ikke Rukšėnaitė  inn de helt gode treffene. Dette benyttet Marleen seg godt av og satte sine egne treff. Litt uheldig var det da at Marleen traff litt høyt med et slag og da fikk en «chui ichi»; det vil si tilsnakk – en advarsel uten innvirkning på utfallet av kampen. Kampen kommer i gang igjen, og Marleen finner ut at innvendige lowkicks treffer godt: De treffer flere ganger og Rukšėnaitė mister balansen ved mer enn ett tilfelle. Men så kommer det en avblåsning til, og nok en gang blir det dømt for slag mot hodet: Denne gangen tellende advarsel (straffepoeng). Litt i stuss over dette treffet fortsetter kampen, og for Marleen sin del er det nå bare å gi bånn gass; for å vinne trengs nemlig en scoring. Tempoet øker, og inn i sluttsekundene treffer Marleen godt med et kne på haken! Den litauiske utøveren stopper opp og snur seg vekk, men det kommer ingen reaksjon fra dommerne, så da er det bare å kjempe videre. Tiden er snart ute, og da er litauisk seier et faktum.

46800559_1960869260669064_3595068062623072256_o

Foto av PI-photo.pl

LITT SKUFFET, MEN TOTALT SETT BESTÅTT!

Isolert sett var resultatet litt skuffende, for den som var nærmest å avgjøre i kampen va Marleen. Og det er litt provoserende å se på videoopptakene til Svein Olaf at den tellende advarselen var feil: Slaget Marleen ble dømt for traff ikke hodet eller noe annet ulovlig i det hele tatt; det traff godt nede på armen, men litaurene får sin egen hånd i ansiktet. Men slik er det innimellom; det er alltid noen slike hendelser man kan se på i etterkant, men så får man tro at i en lang karriere så vil ting tippe den andre veien også. Det man må ha lov til å være skuffet over er vel først og fremst at utøvere på elitenivå «melker advarsler».

Uansett ble det tap, og sånn er det. Men med et lite tilbakeblikk på høstterminen og de to konkurransene Marleen har stilt opp i, ser man at Ringerike Karateklubb har en utøver som holder internasjonalt europeisk nivå. Nevnte Rukšėnaitė her, men også spanske Aiala Garcia som som har EM-medaljer, og som Marleen ikke bare matchet men også slo i Swedish Open.

46801453_1976234642677210_8993955302176980992_n.jpg

Foto: Svein Olaf Bennæs

RINGERIKE KARATEKLUBB – LAGINNSATS!

Selv om det bare er en utøver som går ut på matta, er det et viktig apparat som står bak enhver god utøver. Derfor er det viktig at vi også berømmer laget som har bidratt i stevneforberedelsene. Sparringspartnere som har ofret seg langt utover det mange kan forstå; Svein Arne, Jarle, Tina og Johan, er alle viktige brikker i oppkjøringen til konkurranser. Og så skal heller ikke den dedikerte treneren glemmes av; Steffen sensei som har lagt ned mange timer med stevnetrening i hallen og dermed ofret mange av sine egne treningstimer i prosessen.

 

Dette innlegget ble publisert i Stevner og resultater, Voksenpartiet. Bokmerk permalenken.