To NM-gull til Ringerike Karateklubb

_3251281-2.jpg

Årets NM i karate ble avholdt i Bærum Idrettspark; og her ble det avholdt et felles NM-arrangement for alle karatestilartene. Når det er sagt, har fullkontakten sitt eget NM i hallen, men med til sammen 6 matter med aktivitet var det fullt trykk i hallen hele dagen.
Ringerike Karateklubb stilte med fem utøvere; alle i klassen fullkontakt med begrensning:

  • Henrik Matzow var førstemann ut fra vår klubb, og gjorde i helgen sin seniordebut i klassen menn mellomvekt. Han møtte Thomas Poloczek fra Harstad KK. Henrik startet offensivt og la godt press på motstanderen helt fra starten av kampen. Dette gjorde at Poloczek ble presset bakover uten å klare å nøytralisere angrepene fra Henrik. Lenge holdt Henrik motstanderen delvis utenfor matta, uten at Poloczek klarte å hverken svare opp eller komme seg inn på matta igjen. Siste halvdel av kampen endret kampbildet seg noe, der Henrik ikke klarte å holde samme høye press, og motstanderen kom mer inn i kampen igjen. Dette gjorde siste del av runden jevn, og det ble flere gode teknikkvekslinger dem i mellom, deriblant flere sterke og rammende lowkick fra begge sider. Ved endt kamptid dømte to dommere for seier til Henrik, og to til motstanderen. Vurderer man kampen i sin helhet virket det da pussig at mattedommeren vippet seieren til Poloczek, og dette viser tydelig behovet for bruk av forlengelser også i regelverket med begrensning.

_3250057.jpg

  • Nestemann ut var Siri-Linn i damer lettvekt. Siri-Linn har opparbeidet seg god erfaring på matta, men har ikke hatt optimal treningsmengde i oppkjøringa til dette norgesmesterskapet. Dette gjenspeilet seg også på matta, hvor Siri-Linn møtte Kristin Haikio fra Lørenskog KK. Disse to møttes i NM i fjor også, og da halte Siri-Linn i land en fortjent arbeidsseier. Også i år kjempet Siri-Linn godt, men møtte en motstander som helt tydelig har trent mye og målrettet og løftet seg et godt nivå siden sist vi så henne. Haikio klarte å ta styringen fra starten, men til tross for dette klarte Siri-Linn å bruke gode forflytninger sideveis til å ødelegge flyten hennes og putte inn sine gode teknikker – deriblant sterke lowkick. Likevel var det ikke nok til å ta fra Haikio kontrollen i matchen, og da hun vippet inn et jodanspark og tok wazaari var resultatet et faktum. Kristin Haikio vant både denne og neste kamp – og dermed også norgesmestertittelen.

_3250502.jpg

  • Ellen stilte i damer tungvekt. Med to deltakere i klassen gikk det rett til finale, og her møtte hun Sonja N. Thrana fra Vågsbygd KK. Vågsbygd KK hører egentlig til stilarten shorin ryu som konkurrerer under WKF-reglementet; dvs. en av de andre karatestilene som hadde sitt NM i helga. Thrana er imidlertid en stor jente, og klubben hennes har også ved tidligere anledninger vurdert at fullkontakten passer henne best. Både Ellen og Thrana var offensive fra start, og det ble raskt en fysisk krevende kamp for dem begge. Thrana sto godt og hadde rene og sterke teknikker, og var dermed ingen enkel motstander. Ellen jobbet imidlertid effektivt fra start; sterke rette slagteknikker blandet sammen med sterke lowkick. Dette koblet hun sammen med runde bevegelser hvis presset ble for stort, samtidig som hun var flink til å legge press selv når muligheten bød seg. Etter en skikkelig arbeidskamp var det ingen tvil om at Ellen hadde dominert med sine effektive bevegelser og teknikker, og med seier i kampen ble Ellen også norgesmester.

_3251370.jpg

  • Odd Karsten og Robin stilte begge i menn tungvekt. Odd Karsten gjorde sin debut på matta, og møtte i sin første kamp Steve Johansen fra Modum KK. Begge to er ferske på konkurransematta, og det lå an til en spennende kamp: Odd Karsten gikk aktivt ut fra start og la høyt press på Johansen. Dette fungerte godt og satte nok en liten støkk i motstanderen, men når Johansen fikk hentet seg inn, svarte han med å legge tungt press tilbake. Odd Karsten måtte da omstille seg og byttet til runde bevegelser for å nøytralisere det store presset. Dette fungerte godt, og med gode knær og slagteknikker gjorde Odd Karsten det vanskelig for motstanderen. Blant de gode slagene var det også noen som traff ekstra godt – to ganger scoret Odd Karsten wazaari på mageslag og vant dermed kampen før fulltid.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Robin møtte Wiggo Fiskaa fra Lørenskog KK. Både Robin og Fiskaa har god rutine på matta, og de har også møttes tidligere. Robin fightet godt fra start og viste at han var både sterkere og mer rutinert. Fiskaa kjemper imot, men det blir delvis teknisk urent og han treffer Robin i ansiktet med et par slagteknikker. Robin holder imidlertid på sin stil, plasserer et fint jodanspark på Fiskaa og vinner dermed kampen på poeng.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Dette betyr at finalekampen i denne klassen sto mellom Odd Karsten og Robin. Dette var et lystbetont klubbmøte mellom ny og erfaren, og det ble en fin kamp: Robin gikk rolig ut og avventet litt hva Odd Karsten hadde å by på. Odd Karsten hadde fått i oppgave å gjøre det vanskeligst mulig for Robin – og det betydde å ikke stå stille foran han. Små bevegelser sideveis og inn og ut; og Odd Karsten tok oppgaven på strak arm. Og med tanke på at dette er ganske forskjellig fra hvordan han vanligvis velger å fighte, var dette en imponerende omstillingsevne å vise i sitt debutstevne. Effekten var god også, for det var utvilsomt vanskeligere for Robin å komme i gang med sitt spill, og han ble periodevis litt passiv mens han ventet på at Odd Karsten skulle stå i ro. Da Robin etterhvert kom i gang, kom hans erfarenhet og trygghet på matta tydelig fram, og han satte gode teknikkombinasjoner og viste seg jevnt over som sterkest på matta. Også i denne kampen vippet han inn et jodanspark, og sto etter endt kamptid som soleklar seierherre – og norgesmester.

Alle våre deltakere viste god spirit og kjempet godt i sine kamper – uavhengig av resultat. Gratulerer til alle for flott innsats – og ikke minst for gull til Robin og Ellen og sølv til Odd Karsten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noen generelle betraktninger til årets NM:

Ser man hele NM under ett, var det i år (som de siste år også) laber deltakelse. I mange av klassene er det så få deltakere at man er garantert medalje ved å stille opp. Dette skal man ikke holde mot de som deltar, men det bør være et signal til miljøet om at noe må gjøres. Ikke minst var det kun 12 deltakere i den rene fullkontakten – som egentlig er vår stilarts konkurransereglement – og dette da fordelt på flere klasser. Organisasjonene snakker i disse dager om økt samarbeid, og kanskje en fornyelse av NM burde vært et prioritert område?

Hallen som ble brukt til NM i år, var definitivt egnet til formålet. Utfordringen med så mange utøvere i gang, var at luftkvaliteten ble svært dårlig. Informasjonen både i forkant og underveis i arrangementet var for dårlig; dårlig kommunikasjon mellom lederne om praksis for innveiing, ingen utdelte trekningslister (kun opphengt på vegg) og tidsprogram for dagen som ble publisert klokka ett natta før. Det kan virke som at man glemmer hvem som skal ivaretas på slike arrangement; nemlig utøverne. Dømming har ofte vært et tema på slike arrangement, men noe som bør tas fram er at dommerne gjentatte ganger lot være å ta tak i at utøvere i regelverket med begrensninger sparket gjennomgående teknikker til hodet. At de muligens ikke traff, er ikke god nok grunn til å tillate axekick og lignende i denne type kamper.

Ringerike KK stilte ikke bare med utøvere og coacher til årets arrangement, men også med flere på tilskuerbenken. Det er flott å se at en god gjeng velger å støtte opp om arrangementet og våre egne utøvere ved å heie fra tribunen!

_3251624.jpg

Alle foto: © Ringerike Karateklubb v/ Svein Olaf Bennæs

Dette innlegget ble publisert i Regionale og nasjonale aktiviteter, Stevner og resultater, Voksenpartiet. Bokmerk permalenken.