Lørdag 27. februar ble Scottish Open arrangert i Glasgow, og med var 3 utøvere og én coach fra Ringerike Karateklubb. Scottish Open er et stevne som i utgangspunktet passer det norske nivået godt; det er et stevne som ikke tiltrekker seg mange av de internasjonale topputøverne eller de tunge kyokushinnasjonene i Øst-Europa. Likevel er det en internasjonal turnering som byr på utfordringer og «nye» fightere – går man år etter år i Norge kjenner man etterhvert godt alle motstanderne sine. Ringerikes utøvere:
- Haakon Kristvik Bye (egentlig Fana KK), som gikk sitt første stevne som senior og dermed også i knockdown for første gang.
- Ming Kit Wong, som har konkurrert i diverse stiler som ungdom, og debuterte i knockdown i Scottish for et år siden.
- Johan Kjørstad, en av klubbens utvilsomt beste og mest rutinerte utøvere, men som de siste årene har hatt litt lengre avstand mellom stevnene pga. jobb.
Martin Skogmo er lagleder for konkurranseutøverne i klubben, og reiste som coach. Han har selv deltatt på nok stevner til å kjenne spillet godt; både på og utenfor matta, og er dermed en kjemperessurs i miljøet.
Haakon og Ming var begge påmeldt i novice lettvekt. Novice er på ingen måte noen nybegynnerklasse, men en klasse for utøvere med ingen eller begrenset erfaring fra knockdown. Det sikrer at man ikke skal treffe eliteutøvere, men istedenfor få bygge seg opp som fighter mot andre utøvere som også er i startgropa.
Sist stevne Haakon gikk var som junior i Norge – med hansker og leggskinn på, og med et regelverk som begrenser kontakt til hodet. Sånn sett ble dette stevnet ekstra spennende for Haakon, for selv om man bruker de samme teknikkene er det noe eget med å ta steget opp til senior og fullkontaktregelverket. Haakon møtte i sin kamp Conran Pearce fra BKK Verwood. Han viste seg å være en sterk, men teknisk uren fighter, men Haakon holdt hodet kaldt og jobbet godt med rette slag, gode lowkick og taktskifter. Midt i kampen ble Haakon slått både i halsen og ansiktet, som medførte både blod og avbrudd i kampen. Dette stoppet imidlertid ikke Haakon, som til tross for en rotete og dyttende motstander fortsatte kampen med ryddig teknisk jobbing. Dette førte til hikiwake (uavgjort), og forlengelse. Selv om Haakon fortsatte med sitt opplegg i andre runde, viste Conran her mer rutine og styrke, og når Haakon ble sliten og senket guarden litt fulgte briten raskt opp med en jodan mawashigeri til hodet. Treffet var nok til at Haakon ble rystet; poenget og seieren gikk dermed til Conran, som senere også ble vinner av klassen. Oppsummert må dette sies å være en kjempedebut fra Haakon, som har vist at han uten tvil nå er en ekte fullkontaktfighter!
Mings første motstander var Jamie Ward-Rotherham fra BKK Derby. Det var en god kamp, og Ming var «på» motstanderen fra start. Han lot ikke Jamie komme unna, og kontrollerte kampen godt. Midt i runden plasserte han en hiza geri i motstanderens lever og scoret dermed en viktig wasari (poeng). Resten av kampen forløp kontrollert og ved kampslutt var det ingen tvil om hvem som skulle gå seirende ut: Ming var videre i konkurransen!
Kamp nummer to var veldig jevn, og selv om Ming jobbet systematisk, holdt godt press og plaget motstanderen med mange sterke lowkick, ble det hikiwake (uavgjort) etter første runde. I forlengelsen brukte motstanderen mye bevegelse for å slippe unna presset fra Ming, mens Ming fortsatte med press og sterke spark. Etter hvert ble det imidlertid mindre og mindre bevegelse fra motstanderens side; det framsto ganske tydelig at beina hans var hakket i stykker. Ming tapte likevel 2-3 på dommeravgjørelse. Dette er en småsur påminnelse om at ikke all dømming er helt upartisk, og man må basere seg på å virkelig dominere motstanderen for å vinne på bortebane. Vinner av kampen haltet av matta og tapte finalen tidlig da han ble tatt ut på lowkick.

Ming – sliten og fornøyd
Ming var heller ikke ferdig etter denne kampen; han hadde nemlig kvalifisert seg til bronsefinale. Med de gjennomførte kamper som kjentes i kroppen, ble dette en slitekamp for utøverne, og denne kampen gikk også til forlengelse. Likevel viste det seg utover i kampen at Ming hadde mest å gå på; virket sterkere og klarte å levere mer. Derfor ble det seier til Ming, som tok med seg 3. plass og bronsepokal hjem fra Skottland!
Sistemann fra klubben var Johan. Han stilte i tungvekt åpen klasse, og møtte i første kamp Paul Stephens fra Wales. Paul er en rutinert fighter som eksempelvis vant noviceklassen i British Open i 2011, og som har gått for Wales på landslaget. Johan er imidlertid også en sterk og dyktig fighter, og da de møttes gjorde han det han er så god til: God, sterk stilling og rene teknikker satt sammen med taktskifter og upåklagelig timing. Dette gjorde at Paul aldri ble en reell trussel, og Johan vant kampen klart etter første runde.

Johan i Danish Open 2015
I kamp nummer to møtte Johan Arkadiusz Ostrega fra Polen. Arkadiusz er en rutinert og merittert fighter som senest for to uker siden vant Polish Open – og passer sånn sett ikke helt inn i det nivået vi vanligvis ser i Scottish. Johan startet kampen bra, og jobbet med sitt opplegg – temposkifter og gode, rette slagteknikker. Polakken hadde imidlertid sine egne planer, og satte opp flere runde venstreslag for å kamuflere inngangen til en ushiromawashigeri. Dette ga inntrykk av en teknikk som kom fra ingensteds, og den traff Johan godt i bakhodet. Johan falt i bakken, og var så uheldig at han på veien brakk ankelen. Å ta imot et treff til hodet er noe ingen ønsker seg, men samtidig en realitet i fullkontakt karate – og noe som grunnet gode rutiner og strengt regelverk om hvile/karantene etc. heller ikke forbindes med fare eller langvarig skade. Det å brekke ankelen i fallet er derfor ikke bare uhell i uhell, men også det som fortviler mest på grunn av de langvarige og omfattende konsekvensene det gir. Johan har dog fått god oppfølging på sykehus i Glasgow, og ankelen ble operert søndag.
Alt i alt ble årets Scottish Open et stevne med store oppturer og store nedturer, men ikke minst en erfaring å lære av. Både utøvere og coach har hentet med seg verdifull erfaring til fremtiden!
Norge var representert i Scottish Open med utøvere fra Bergen også:
Jeanette Johannessen og Mithra Amilthalingam stilte i novice lettvekt, hvor Mithra vant begge sine kamper og dermed tok gullet hjem. Stian Jakobsen stilte i samme klasse som Johan og vant også sin første kamp. Neste kamp tapte han, før han vant bronsefinalen på walkover – motstanderen lå på sykehus med brukket ankel.