Overtrening

Overtrening inntreffer når du øker belastningen for mye. Kroppen klarer ikke å tilpasse seg den økende belastningen, og evnen den har til å bli sterkere og større går i stå. I første rekke betyr dette at du ikke kommer videre. Framgangen stagnerer. All trening er nå mot sin hensikt.

I annen rekke vil overtreningen kunne medføre skader i bindevevsstrukturer i muskler, sener, muskelfester, hinner og brusk. Dette skjer fordi kroppen er utslitt og stadig blir svakere på grunn av overtreningen. Dersom overtreningen har påvirket hele kroppen kan treningen ha satt for høye krav til kroppen generelt. Man vil da få en rekke symptomer som indikerer at hele kroppen er i ulage. Det oppstår ting som hodepine, voldsom svetting under trening, forandringer i blodtrykk, hjerterytme, søvnmønster og matlyst. Dårlig potens og manglende lyst på sex kan også oppstå. De forskjellige verdier i kroppen av forskjellige hormoner forandres, testosteron synker mens kortisol øker. Dette betyr nedgang i styrke og størrelse – muligens viser det på vekta, men ofte skjer det ved en forandring i kroppens sammensetning mellom muskelmasse og fett.

 

Fysiologiske symptomer ved overtrening

 • Redusert yteevne, nedgang i styrke og utholdenhet
 • Redusert koordinasjon
 • Hodepine
 • Smerter i muskelfester og sener, ledd
 • Mageproblemer
 • Dårlig matlyst
 • Forandring av kroppsvekt og/eller kroppssammensetning
 • Forandringer i blodtrykk
 • Forandringer av hjertets slag per minutt
 • Forandringer i stoffskiftet
 • Større produksjon av melkesyre ved lavere belastninger
 • Dårligere evne til å oppnå pump
 • Manglende «trykk» i muskulaturen, manglende «flex»
Dette innlegget ble publisert i Artikler om trening. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..