Even Mannsåker (Høyanger) Ringerike karateklubb

Med internasjonale titler av betydning kommer Even i en klasse for seg selv. Dette også når det kommer til norsk sammenheng. Alle trener hardt, tren smart!

Det er flere utøvere som har kommet til Ringerike av forskjellige grunner. Det er viktig å presisere hvor de opprinnelig kommer fra, for ingen kommer tomhendt. Even entret Ringerike KK «på riktig tid» Fra Høyanger KK, hvor vi har vår grunnlegger, Amar.

 • Danish Open 2009 – 2.runde
 • British Open 2009 – 3.runde
 • Dutch Open 2010 1.plass
 • EM Spania 2010 – 1.runde
 • British Open 2010 – 2.runde
 • Undisputed IV 2010 England 1.
 • 3rd IKK Open 2011 – England 1.
 • EM Litauen – 2011
 • Swiss Open 2011 – 1.plass
 • Danish open 2011 – 2.plass
 • VM 2011 Japan – 1.runde flagg
 • 4th IKK Open England 2012 – 1.
 • British Open 2013 – 3.runde
 • (Norske meritter ikke tatt med)

Det å komme i et større team var alfa omega for Even, for fysiske begrensninger var det ikke snakk om. Det var i likhet med flere fra RKK, ikke noen plan for en langsiktig karriere innad i Norge. Og etter noen få stevner var det rett ut i internasjonal fighting. Selv om det var et brukbart antall utøvere i Norge i mellomvekt da. Tre kamper/seiere tilsa NM tittel, og likeså i Kyokushin Open, Bergen (med fighters utenfra Norge) – som Even også vant i 2009

Konstant på jakt etter læring, førte Even rundt om i Europa, hvor han trente med de beste for å få kunskap om hvor nivået lå i Europa – der han skulle konkurrere.

Danish Open 2009

Danish Open hadde betydelig line up, og i mellomvekt hadde man 15 utøvere fordelt på 6 nasjoner. Dette ble Evens første utenfor Norge, og det starter riktig bra med avgjørelse før full tid i kamp en. Gledelig å se at ting som hadde blitt trent på kom ut på matta. Kamp to gikk mot en av hjemmefavorittene, som hadde vært topp EM som junior. Denne kampen ble hard, og gode vekslinger. Så går dansken ned – 3 flagg rett ut til scoring – en dømmer advarsel. Så kommer utøveren opp igjen, og kampen settes i gang – uten scoring, uten noen dommer sammenkalling, så har det blitt bestemt at dette ikke var det som først ble dømt. Tiden går ut – dansken får 3 flagg – selv fra de som dømte scoring tidligere (?) Dansken går siden hen og vinner hele klassen. Til tross, Even hadde bestått sin test, og samme helg bestemte man seg for mer internasjonal fighting.

Seier i Danish Open første kamp utenfor Norge.

British Open 2009

Sammen med Robin Junge stilte man opp i British, som i gamledager var mer vanlig å dra til for Norge. Even fikk en fin trekning og vinner sine to første kamper ved å være bedre totalt sett. Gode kamper aldri truer, men tøffe arbeidsseire. 3.kamp er mot Kenny Jarvis, en av profilene med pallplassering i British 7 ganger tidligere, 8. plass i VM og 3. i EM – gått 50 manns Kumite og bestått. Kenny besitter mye styrke, men Even kommer stadig til farlige muligheter med knær mot hodet – dette står seg ut i ordinær puss ekstra runder – før Even taper på knusing! Kenny vinner British det året, med sin åttende gang på pallen i British Open, Even i sitt 22. år kommer altså til kvartfinalen.

Dutch Open 2010

For nok en gang å teste grenser og nye utfordringer siktet man ut Dutch open. Her dukket det opp litt mer tyngde fra øst, så dette var av interesse å få målt seg med. Dutch Open har i nyere tid kommet i et utall varianter, ettersom politikk har kommet i første rekke. Derfor er det ikke noen selvfølge at et Dutch Open stevne er av betydning. I dette tilfelle hadde 9 nasjoner, fra x antall organisasjoner funnet veien. Even vinner sien tre kamper denne dagen, og tar sin første seier utenfor Norge. Møter først Belgia – som går på arbeidsseier, så Kroatia hvor det blir to ganger scoring på kroppen – før finalen. I finalen er det igjen mot Kroatia og igjen kommer det avgjørelse på kroppen! Bak resultatet var det tre forskjellige stiler som ble møtt, og alle ble taklet med litt variasjon. Dette var gode tegn på at man fortsatt var på rett veg, for begge fra Kroatia hadde ok fartstid – ikke «storfisk» men erfarne nok til at man måtte ha noe a fare med for å ta dem.

EM Spania 2010

EM dette året blir i stor grad ødelagt av dømming. Det er bestemt at man skal ta armbruk, og dette gjør sitt til at mange kamper blir så oppstykket og ødelagt at det ikke kommer noe godt ut av det. For Even sin del gå dette greit, det som er en større utfordring er å møte Ungarn i første runde. Dette er en nasjon over Norge – alltid vært (kommer nok alltid til å bli det også) Det blir tap etter forlengelse, noe preget av seedingen. Even kommer tidlig godt inn på Ungarernes ben, som synliggjør dette tydelig ved å stå mye på et ben. Men topp fighter som han er så henger han med og leverer bra tilbake. Til tross for klar damage done og mer press blir det tap, og sånn er det bare i dette gamet. Er man ukjent må man virkelig «ta» de med mer navn – og det var litt for lite. Uansett, nok en bekreftelse var på plass: man klarte å «henge» med Østblokk land.

Sommer 2010 flytter Even til Sverige pga utdanning, hvor Uppsala Kyokushin blir hans daglige klubb å trene i. Med Sensei Tobbe i ledelse var han godt ivaretatt. Kontakten med Rkk var naturlignok også der, på helgebasis.

British Open 2010

Et rekord stort norsk lag var på plass med 7 fighters, deriblant Even. Nå ble oppladingen noe dårlig, siden Even missa flyet fra Sverige, og måtte ta et nytt samme dag som turneringen var. Vel vel Avanserer greit i første, kamp to ble en krig av de sjeldne! Polske Maciej Mazur, Polen var motstander. Fra start, gjennom forlengelser er det knallhard fighting, hvor utøvere følger hverandre. Så må avgjørelsen tas, og Maciej Mazur vinner knepent kampen! Men kampen har vært så hard, at han kan ikke fortsette i turneringen. Mazur som videre etablerer seg som topp fighter i Europa og videre i verden. Red: Når vi snakker med Mazur i EM 2019 – spør han oss «what do «Evan» do these days? I god, we almost killed each other in British»! he he..

Undisputed IV 2010 England

På slutten av året kom det en artig forespørsel: One man fight, i bur – 4 runder på 2 minutter i England. Dette kunne man ikke takke nei til. Motstander var Troy Russell, England – som samme år hadde vunnet IKK Open Knockdown. Denne kampen ga nye vinkler – som dette med 4 runder, samt at en tå ut av stilling gjorde sitt til at gameplan måtte endres, og tilpasses underveis. Her kom den teknisk basen til sin fulle rett, og at gameplan ikke kunne følges påvirket ikke Even som utøver. 4 runder ble kjørt, og Even ble kåret til vinner – mot en englender i England.

2011 – Nivået som nå Even fightet på, satt opp imot utdanningen han tok ble en utfordring. Dutch Open ble ikke aktuelt, og da ble neste turnering IKK Open – som Uppsala hadde erfaringer med. 2011 var også VM år, hvor etter hvert Even deltok.

3rd IKK Open 2011 England

Even vinner denne turnering, men vi anser at den ligger noe lavere på nivå, siden østblokk land ikke er representert. Det som er av stor interesse, er at Even møter tidligere møtte utøver fra Belgia. Da tok den ekstra runde for å vinne, nå var det over før ordinær tid. Det er også tydelig at forbedringer totalt sett er på plass, for det er også lite behov for restutisjon etter dette.

EM 2011 Litauen.

Even var klar for EM i Litauen, og nå var spenningen særdeles stor. Men så kommer en halsinfeksjon i veien – og EM for Even blir kun å se fra tribunen.

Swiss Open 2011

Deltagelsen i denne turneringen var sylskarp, for her skulle man slipe det siste inn før sommeren i forkant av VM. Østblokkland, Russland og Japan på startstreken! Even vant sin innledende kamp mot ungareren Marcell Töth. Han vant også sin neste kamp – mot polske Gil Mateusz – før full tid. Nok en polakk, Igor Lamot ventet i neste kamp, og etter en arbeidsseier var Even klar for finalen. Her møtte han Marek Odzeniak, også fra Polen, og etter ekstra runder, sikret Even gullet gjennom Tameshiwari.

Dette var en seier som gav Even internasjonal oppmerksomhet. Kampene var krevende på alle plan, og allerede i første kamp, som kostet en forlengelse, ble man testet til det ytterste. Før finalen var man også så medtatt, at man opplevde dette fenomenet at man ikke egentlig har lyst til neste runde. Teknisk / taktisk ble det også presset, siden turneringen krever det, og siden man blir så sår at man må bytte angrepsvåpen.

4 seire mot utøvere fra Østblokk, to av dem på landslag – setter prestasjonen veldig høyt.

Danish Open 2011

Som aller siste stevne før VM, var dette Danish Open meget godt besøkt. Toppsjiktet fra Norden var på plass, samt Polen, Ungarn var på plass. Even vinner de tre første kampene, og med det er han klar for finale. I påvente av det følger man med på hvem man skal møte. Der skjer det at kampen blir stoppet pga slag mot hodet, begge blir disket – som igjen vil si at Even er eneste mann klart til finale! Feiringen startet med å legge på kompresjon på bena, og når det var gjort kommer plutselig beskjeden: Even skal møte til finale!! Det viser seg at den polske utøveren som hadde blitt disket pga ulovlig teknikk hadde fått lov til å stille allikevel. Det kunne ikke Even gjøre der og da – seier til polen i Danish Open. Hvordan finalen hadde gått? Ingen som vet, og det spiller sånn sett ingen rolle, for det blir bare en kamp til i rekken.

VM Japan 2011

Sommeren var benyttet til å trene med det internasjonale miljøet. Toppen av dette var sommerleir og opphold i Bulgaria, hvor blant annet Kunihiro Suzuki var instruktør. Noe sykdom hadde vært plagende på sensommeren, men stort sett var man klar til kamp. Motstander EM medaljør fra Spania Ruben Rodriguez. Moderat til tøff trekning – om en kunne si det slik. Spanjolen blir etter et splittet dommerteam for sterk, og sånn sett var vm over uten at det var noe avskrekkende av den grunn. Teknisk og fysisk var det ingen trussel, men spanjolen fikk seieren for noe mer aktivitet – og det var sånn sett greit nok.

Etter vm blir det å prøve å få sydd i sammen utdanning, og de ting som har måtte stå på vent i den hektiske perioden. Naprapat studer i Sverige, økonomi og trening er en kabal som krever sitt. Sommeren 2011 hadde også Even blitt forespurt om å delta i «Norges beste fighter» er reality program hvor man samlet – Norges beste fightere. Sykdom satte en stopper for den deltagelsen, men å bli forespurt vitner uansett om at en har nå gjort seg bemerket. VM 2011 blir sånn sett det siste stevnet gjennom samkjøringen med Ringerike kk, selv om Even ikke var helt ferdig med Karate-fighting.

4th IKK Open – England 2012

Våren 2012 dro Uppsala til IKK Open igjen, og siden Even trente der var det naturlig å følge med. Med noe mindre trening i kroppen, og over 6mnd vekke fra matta, var det litt spenning før deltagelsen. Etter fire kamper sto Even igjen som vinner av IKK Open, og til tross for noe «rust» så var det slik at utøvere fra England, Frankrike, Belgia o.l. ikke var på nivået med Ungarn, Polen osv.

IKK Open

 British Open 2013

Nå er det lenge siden Even har fightet. Og spesielt på dette nivået, siden IKK Open ligger noe under. Opp en vektklasse har det også blitt – fra mellom til tungvekt. Treningen har nå vært langt mer sporadisk – nå er det som de fleste andre fighters har opplevd utdanning, «jobb og hjem» som tar det daglige fokus. Uansett, Even imponerer denne gangen også, spesielt i 2.runde mot Alexandras Andrejevas – som blir virkelig knust på lowkicks. I 3.runde er det hjemmefavoritt Malcom Scott. Kampen mot Scott er preget av at Scott presser på mens det er Even som setter de beste teknikkene. Spesielt heler mot lår ser man plager englenderen – som vinner etter forlengelse mot Even, og det uten større dramatikk. Scott ender på 2.plass denne dagen.

British Open 2013

Dette blir siste opptreden for Even på Kyokushin matta. Nå er det tid for «etablering  voksenlivet» Det er ikke rent lite hva som har blitt oppnådd på relativt kort tid. Og det er også prestasjoner som når langt utenfor eget miljø. Sammen med flere av RKK sine fighters har Even bidratt til å tråkke opp stier, teste nye turneringer, opprette dialog med det internasjonale miljøet. Og ikke minst gitt klubben en unik mulighet til å se hvordan / hva som faktiskt må til for å nå opp. Alle trener hardt, tren smart!

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.