Klubbens historie

Ringerike karateklubb ble stiftet torsdag 3. november 1988 av Amar Jdaini.

Amar kom til Norge i august samme året, fra Frankrike, hvor han studerte og trente karate. Han er opprinnelig fra Marokko, hvor han er flere ganger marokkansk mester i Knock-down, og også VM-deltaker. Han kom til Ringerikshallen sammen med venninnen sin for å se om de kunne trene der, og ble fortalt at det ikke fantes noen karateklubb på Ringerike. Dermed var grunnlaget for Ringerike karateklubb lagt.Det var kanskje å regne som vågal satsning å starte karateklubb på Ringerike på slutten av 1980-tallet. Ringerike hadde på denne tiden landets ledende Tae Kwon Do-klubb med 250 medlemmer, og med utøvere som vant flere NM og NorgesCup. Den koreanske ambassadøren åpnet også en gedigen dojo i Hønefoss i 1990. Også Steffen Haukedalen, som nå er hovedtrener i karateklubben, var aktiv i Tae Kwon Do-klubben. Steffen ble norgesmester og fikk flere gode resultater i NorgesCup. Han var også innom landslaget, og graderte til sort belte (1. dan) i 1989.20160124_121532

Boksegruppa fra Tolpinrud IL, og Stein Arve Olsen spesielt, var også rimelig fremgangsrik, og disse to klubbene fikk all oppmerksomheten hva angikk kampsport i lokalavisen Ringerikes Blad. Det ble også startet en Thai-bokseklubb i 1990, men denne forsvant like brått som den dukket opp. Så mange som 50 personer i aldersgruppen 6-26 år møtte opp til den første karatetreningen i Ringerikshallen. Dette var veldig overraskende, da man hadde håpet på 10 fremmøtte! Amar startet også opp et barneparti som fikk veldig god oppslutning. En god venn og støttespiller for Amar i denne perioden var Espen Odderbø, som også tok seg av en del av det praktiske i klubben. Espen var aktivt med i klubben i flere perioder utover 90-tallet, men først og fremst i starten av klubbens historie.

Den gode oppslutningen holdt seg utover på begynnelsen av 90- tallet, mye takket være Amars utrolige kunnskaper og omsorg for elevene. Alltid med et glimt i øyet og et vennlig klapp på ryggen. Han tok seg av alle, og fikk alle til og gjøre sitt ytterste – da ut fra hver enkelts forutsetninger. Og alle ga alt! Neste omtale i Ringerikes Blad kom ikke før i 1990, da hadde klubben eksistert i snart to år. Omtalen inneholdt også intervjuer med klubbens første medaljør i et NorgesCup-stevne, Elisabeth Emberland (Egersund 1990) og klubbens sekretær på denne tiden, Hanne Kroknes Odderbø. Steffen Haukedalen og Ola Skavhaug kom også til klubben på begynnelsen av 90-tallet. Ola tok over jobben som klubbleder, kom til å bli klubbens mest profilerte utøver i denne perioden. Han tok gull og sølv i junior- NM (WUKO), og deltok i flere Knock Down-stevner, blant annet Norway Open i Bergen.

Amar ga seg i klubben i 1994, og flyttet til Kyrkjebø hvor han startet en ny karateklubb. I år 2000 flyttet han karateklubben fra Kyrkebø til Høyanger, hvor klubben er en del av IL Høyang. De er ca. 75 aktive medlemmer i en kommune med bare 5000 innbyggere. Amar bor i dag i Høyanger med kone og barn, og er leder i Høyanger Karateklubb.
En annen som har betydd veldig mye for Ringerike karateklubb er Erik-Anders Helin. Han kom til klubben i den perioden hvor Ola Skavhaug hadde gitt seg, og rett før Amar flyttet til Kyrkjebø. Savnet av Amar ble merkbart, og i en periode sank medlemstallene. Men med Erik-Anders som hovedtrener tok dette seg fort opp igjen. Erik-Anders tok sin utdannelse ved Hvalsmoen militærleir, og var fast på landslagene i både militær femkamp og Knock Down-med flotte resultater i begge grenene. Erik-Anders var en fremragende trener som var med på å gjøre Ringerike karateklubb til det den er i dag. På grunn av sin plikttjeneste i forsvaret måtte Erik-Anders flytte på seg etter noen år i klubben. Han flyttet til Finnsnes med kone og barn, og er i dag leder i Finnsnes Karateklubb.

Etter at Erik-Anders ga seg, tok Steffen Haukedalen over hovedansvaret i Ringerike karateklubb. Klubben har vokst de senere år, og har i dag ca. 100 aktive medlemmer.

Blant disse 100 aktive medlemmene er det verdt å nevne at vi har ca. 35 barn i alderen 9-12 år.

20151210_193759_007_01