RKK med flott innsats i NM

NM – en årlig begivenhet

Lørdag 12. mars ble årets norgesmesterskap i karate avholdt i hovedstaden. De siste årene har alle karategrener hatt et felles NM, og selv om det administrativt var slik i år også ble fullkontaktdelen holdt i en egen hall på Røa. Lokalet var godt egnet til formålet, til tross for dårlig plass til tilskuere, men det organisatoriske var delvis preget av dårlig informasjon til coacher og utøvere.

FOT6EB1

Regelverket og noen betraktninger

Det konkurreres i to regelverk, «fullkontakt» og «fullkontakt med begrensninger».
I kyokushin karate konkurrerer man egentlig i et rent fullkontaktregelverk, der utøverne bruker minimalt med beskyttelse – dvs. ingen hansker eller leggbeskyttere. Slagteknikker mot hodet brukes ikke, men knockout med spark til hodet er tillatt. Regelverket «med begrensninger» er noe som brukes i Norge og er en tilpasning av dette regelverket til de utøvere som ønsker å prøve seg i konkurranser, men ikke er erfarne nok eller synes det er for tøft å ta steget helt opp i fullkontakt: Her har man hansker og leggbeskyttere og kun markering av spark til hodet er tillatt. Dette er dessuten det samme regelverket som brukes for juniorer, da fullkontakt har 18 års aldersgrense. Selv om regelverket med begrensninger opprinnelig skulle rekruttere flere fullkontaktutøvere, er dessverre tendensen at regelverket med begrensninger konkurrerer med det ordinære regelverket, og man så i år som mange ganger før at klassene i både fullkontakt og i med begrensninger blir uheldig små. Når det blir så få deltakere i hver klasse blir det heller ikke noe vesentlig nivåskille mellom regionale stevner, nasjonale stevner og mesterskap. Dette reflekterer ikke utøvernes innsats og prestasjoner, men er en refleksjon over de organisatoriske valg man har gjort for fullkontakten i Norge.

Ringerike KKs utøvere

Ringerike karateklubb stilte med sju utøvere, to i junior og fem i fullkontakt med begrensninger:
IMG_3944
Vårin Næss var klubbens yngste deltaker, i jenter 13-14 år

I Vårins klasse var det få utøvere, så Vårin gikk rett til finale. Og innsats en finale verdig viste Vårin også, der hun fra start til slutt dominerte motstanderen sin fra Kristiansund KK med godt driv og effektive lowkick. Faktisk var lowkickene så effektive at Vårin vant på poeng etter to ganger å ha rammet jenta fra Kristiansund betydelig i beina.  Dette var Vårins 2. stevne, og hun har vist en flott utvikling de siste par årene og det hun øver på på trening kommer nå tydelig fram på matta. Gratulerer med NM-gull til Vårin!


Ole Torgny Venåsen var klubbens andre junior, i gutter 15-17 år

Ole møtte Thomas Aamodt, en teknisk dyktig utøver fra Kvinesdal KK. Kampen tok imidlertid en spesiell vending da Ole ble sparket i skrittet (ulovlig teknikk), og motstanderen ikke fikk advarsel men vinnende poeng (ippon) istedenfor. Coach la inn klage på denne avgjørelsen, som ble tatt til følge og Ole fikk en ny kamp. Selv om Ole er en tøff og sterk fighter, ble han i dag felt på dårlig guard som Thomas Aamodt utnyttet seg av når han scoret poeng på hodespark. Etter dette fikk Ole guarden på plass der den skal være og kampen ble langt jevnere, men som litt mer passiv og med poeng mot seg tapte Ole kampen etter fulltid.

IMG_3899


Guri Astrid Venåsen stilte i damer lettvekt

Guri Astrid gjorde en god innsats mot sin motstander Teresa Nguyen (Lørenskog KK) i dag, og viste seg fram som en teknisk dyktig utøver med vilje til å kjempe fra start til slutt. Kampen var relativt jevn, men Teresa Ngyuen som var hakket skarpere vant kampen og ble i dag dessuten norgesmester i sin klasse.

 

Siri-Linn Ektvedt stilte også i damer lettvekt

Siri-Linn ble i dag offer for den til dels manglende informasjonen, og ble kastet ut i første kamp nærmest uten oppvarming. Dette preget også starten av kampen, hvor hun møtte en Kristin Haikio fra Lørenskog KK. Siri-Linn kom likevel inn i sitt opplegg, og viste at det å trene mye betaler seg: Siri-Linn vant kampen og gikk videre i turneringen.IMG_3893

I kamp nummer to viste Siri-Linn trygghet i sitt repertoar, og arbeidet systematisk med harde lowkick. Det var ingen tvil; Siri-Linn vant og var klar for finale!

I finalen møtte Siri-Linn Guri Astrids motstander Teresa Nguyen. Hun er en erfaren og dyktig utøver, og selv om Siri-Linn fortsatte å gjøre mye riktig, ble motstanden i sterkeste laget og hun plasserte et poenggivende spark mot hodet til Siri-Linn. Siri-Linn tar imidlertid med seg sølvet hjem og kan være fornøyd med en kjempeinnsats i alle sine tre kamper!

Emma Evensen Lie stilte i damer mellomvekt

Emma møtte Raja-Susanne Aase fra Budokai Rognan KK. Kampen var relativt jevn; Emma var mest systematisk og satte mange effektive lowkick på beina til motstanderen. Raja-Susanne Aase la derimot mye press på Emma og beveget seg mye framover. Driv framover har det vært tradisjon for å dømme seier til i Norge, og denne gangen var intet unntak. Emma gjorde en flott innsats, men tapte til slutt kampen.

Ellen Holtebu stilte også i damer mellomvekt

Ellens første kamp var mot Silje Aas fra Arendal KK. Det ble til dels en rotete kamp teknisk sett, men det som kom tydelig fram var mange og effektive lowkick IMG_3986fra Ellen. Dette ble også avgjørende for at Ellen vant kampen og gikk videre i turneringen.

Kamp nummer to var finale og gikk mot Emmas motstander, Raja-Susanne Aase. Motstanderen i denne kampen hadde allerede fått smake på mange av Emmas lowkick, og da Ellen fulgte opp på samme måte som i forrige kamp, var det ved kampslutt ingen tvil om hvem som hadde rammet hvem mest. Ellen vant og vi kan derfor gratulere med NM-gull!


Robin Junge stilte i herrer tungvekt

Robins første motstander var Artur Andruszcyszyn fra Lørenskog. Robin viste hva han kan og med god variasjon i teknikkene og en god blanding av brutale lowkick og effektive knær, rammet han motstanderen nok til å score poeng to ganger og sikre seg seieren.

Kamp nummer IMG_3918.JPGto var mot Wiggo Fiskaa fra Lørenskog KK. Denne kampen var jevnere og Robin kom seg aldri inn i den gode stilen fra første kamp. Kampen ble derfor rotete og mindre teknisk, men etter en god sluttspurt avanserer Robin til finale.

 

Finalekampen var mot Ole Hermansen fra Bryne KK. Mostanderen er ingen tekniker, men en stor utøver som dytter mye og derfor er krevende å fighte mot. I tillegg har han en del effektive lowkick. Robin gjorde en god innsats, men klarte ikke å stagge dyttingen og presset fra motstanderen. Det endte derfor med seier til Bryne, men Robin tok med seg sølvet hjem!

Oppsummering

Når vi oppsummerer dagens innsats, er det lett å se at klubben har prestert godt når utøverne kommer hjem med to gull og to sølv. Likevel må man også se litt forbi medaljene i seg selv, fordi hvor sterke motstandere man møter eller klassenes størrelse alltid varierer. Det betyr at hva utøverne gjør på matta er vel så viktig som plasseringer de kommer hjem med. Og i dagens stevne gjorde mange av utøverne en kjempejobb, både de med plassering å vise til og de som reiste hjem uten: Vi ser at det som øves på på trening tas med ut på matta, og det er ingen selvfølge. Det ligger mye arbeid bak å få til det samme i konkurranse som man får til på trening. Spesielt skilte gode lowkick seg ut som en styrke hos mange av utøverne, og det er noe vi vil bygge videre på.

Det at vi i har utøvere som stiller i konkurranser er ikke bare viktig for deres egen utvikling, men også utviklingen til hele klubbmiljøet. Vi håper og vil jobbe for å fortsette å ha et miljø som aktivt søker ny lærdom og nye erfaringer – om det er på stevnematta eller i helt andre sammenhenger.

IMG_4016

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Stevner og resultater. Bokmerk permalenken.